Łatwe i przyjemne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Black_and_Red
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 sty 2014, 19:07

Łatwe i przyjemne

Post autor: Black_and_Red »

Witam.
Potrzebuje rozwiązań do kilku zadań, pomożecie?

1.Wylicz prawdopodobieństwo, że na dziesięć rzutów kostką do gry 6 razy pojawi się jedynka lub szóstka.

2.Z pojemnika, w którym w znajduje się 18 kul z numerami od 1 do 7, wyciągano jedną kulę, za każdym razem wrzucając ją z powrotem. Wiedząc, że „1” wyciągnięto 1665 razy, „2”- 1100, „3”- 2830, „4”- 576, „5”- 542, „6”-1620, a „7”- 1667 razy, podaj rozkład prawdopodobieństwa dla ponumerowanych kul. Wylicz najbardziej prawdopodobną liczbę
kul z poszczególnymi numerami, średni numer wyciągniętych kul i wariancję rozkładu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Łatwe i przyjemne

Post autor: radagast »

Black_and_Red pisze:Witam.
Potrzebuje rozwiązań do kilku zadań, pomożecie?

1.Wylicz prawdopodobieństwo, że na dziesięć rzutów kostką do gry 6 razy pojawi się jedynka lub szóstka.
Schemat 10-ciu prób Bernoulliego z prawdopodobieństwem sukcesu \(\frac{1}{3}\). Interesuje nas prawdopodobieństwo 6-ciu sukcesów:
\(P(k=6)= {10 \choose 6 } \left( \frac{1}{3} \right)^6 \left( \frac{2}{3} \right)^4\)
ODPOWIEDZ