Sprawność silnika Stirlinga, energia elektryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Arowek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 sty 2014, 14:26
Płeć:

Sprawność silnika Stirlinga, energia elektryczna

Post autor: Arowek »

Witam.
Mam pewien problem (jakaś zaćma totalna) z wyliczeniem sprawności silnika Stirlinga i wytworzonej energii elektrycznej.
Rysunek: http://funkyimg.com/i/EDyN.jpg
Po lewej ciepło, po prawej chłodzenie.
Ciepło doprowadzone obliczę z takiego wzoru: Qd=m(hwlot-hwylot). I tu pierwszy problem, jak wyliczyć hwlot i hwylot. Przykładowe temp.: T1=500, T2=400, T3=30, T4=50. Strumień zaznaczony na rysunku m=1kg/s. Nie wiem, czy będzie miało to znaczenie, ale gazem roboczym jest wodór.
Ciepło wyprowadzone pewnie podobnie trzeba wyliczyć, z tym że chłodziwem jest woda.
Sprawność: n=Qd/Nel
I tu kolejne pytanie. Czy Nel obliczę w ten sposób: Nel=Qd-Qw?
Będę wdzięczny za jakąś pomoc.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ