równanie z ciągiem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puzon
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 01 sty 2010, 23:09
Podziękowania: 40 razy

równanie z ciągiem

Post autor: puzon »

rozwiąż równanie, wiedząc, że jego lewa strona jest sumą n początkowych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego

\((3x-1)+(3x-5)+...+(3x-81)=441\)

robie tak
\(r=a_2-a_1=3x-5-3x+1=-4
a_n=a_1+(n-1)r
3x-81=3x-1-4(n-1)
-81=-1-4n+4
4n=84
n=21\)


czyli 3x-81 jest 21 wyrazem ciągu

\(S_{21}=\frac{a_1+a_{21}}{2}\cdot 21
441=\frac{3x-1+3x-81}{2}\cdot 21
882=(6x-82)\cdot 21
42=6x-82
6x=124
x=\frac{62}{3}\)


a prawidłową odpowiedzią powinno być x=21

co robię źle?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Liczba x=21 nie spełnia tego równania. Według mnie - robisz dobrze. A odpowiedź do zadania jest błędna. To się zdarza.
puzon
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 01 sty 2010, 23:09
Podziękowania: 40 razy

Post autor: puzon »

dzięki ;)

p.s. denerwujący jest ten zbiór bo tam jest bardzo dużo takich błędów ;/
puzon
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 01 sty 2010, 23:09
Podziękowania: 40 razy

Post autor: puzon »

jeszzce jedno zadanko, w którym uważam, że jest jakiś błąd

napisz wzór na n-ty wyraz ciągu (an), którego suma n początkowych wyrazów określona jest wzorem
\(S_n=\frac{1}{2}n^2-7n\)

mi wychodzi \(a_n=n-\frac{15}{2}\)

a wedgług zbioru \(a_n=-n-\frac{15}{2}\)

które jest dobrze?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Twój wynik jest poprawny,a w zbiorze błąd drukarski.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ