Doświadczenie losowe kostka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
daglasss23
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 02 sty 2014, 15:12
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Doświadczenie losowe kostka

Post autor: daglasss23 »

Doświadczenie losowe polega na rzucie dwoma kostkami do gry:
A) zdef. przestrzeń zdarzeń elementarnych \(\Omega\)
B) Obliczyc prawdopodobieństwo zdarzenia:wypadła nieparzysta suma oczek
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

np:
\(\Omega=\{ \omega : (a,b), a,b=\{1,2,3,4,5,6\}\}\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

b)
suma jest nieparzysta kiedy mamy parzystą i nieparzystą. Można na palcach policzyć, że mamy... 12 możliwości
\(P(A)=\frac{1}{3}\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ