1. Równanie ruchu punktu A, poruszającego się ma postać:
x= t3 +6t^2-36x,
x,y są wyrażone w metrach, czas t w sekundach, Przeprowadzić analizę ruchu tego punktu a mianowicie:
a) Określić czy takie równanie ruchu da fizyczne wyniki.
2. Ruch ciała opisany jest przez równania:
x(t)=t^2 + 4t + 4 , y (t)= t^2+6 t + 9
x,y są wyrażone w metrach, czas t w sekundach, Przeprowadzić analizę ruchu tego punktu a mianowicie:
a) Znaleźć prędkość i przyspieszenie,
b) Określić wektor położenia, zmianę prędkości i zmianę przyspieszenia pomiędzy 3 a 5 sekundą ruchu.
zadania z równań ruchu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 96
- Rejestracja: 18 lis 2013, 22:30
- Podziękowania: 115 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
2)\(\vec{r}= x(t)* \vec{i} + y(t)*\vec{j}\) gdzie r ---wektor położenia ciała
\(\vec{v}= \frac{dx}{dt} \vec{i } + \frac{dy}{dt}\vec{j}\)
\(\vec{v}= (2t+4)\vec{i } + (2t+6)\vec{j}\) czyli \(v_x= 2t+4 , y_y=2t+6\)
szybkość =\(|\vec{v}|= \sqrt{(2t+4)^2+(2t+6)^2}\)
\(\vec{a}= \frac{dv_x}{dt} \vec{i } + \frac{dv_y}{dt}\vec{j}\)
\(\vec{a}= 2\vec{i } + 2\vec{j}\) czyli \(a_x=a_y\)
W punkcie b) pytanie jest o \(\vec{ \Delta r} ?\)
\(\vec{v}= \frac{dx}{dt} \vec{i } + \frac{dy}{dt}\vec{j}\)
\(\vec{v}= (2t+4)\vec{i } + (2t+6)\vec{j}\) czyli \(v_x= 2t+4 , y_y=2t+6\)
szybkość =\(|\vec{v}|= \sqrt{(2t+4)^2+(2t+6)^2}\)
\(\vec{a}= \frac{dv_x}{dt} \vec{i } + \frac{dv_y}{dt}\vec{j}\)
\(\vec{a}= 2\vec{i } + 2\vec{j}\) czyli \(a_x=a_y\)
W punkcie b) pytanie jest o \(\vec{ \Delta r} ?\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 96
- Rejestracja: 18 lis 2013, 22:30
- Podziękowania: 115 razy
Re:
Panko pisze:2)\(\vec{r}= x(t)* \vec{i} + y(t)*\vec{j}\) gdzie r ---wektor położenia ciała
\(\vec{v}= \frac{dx}{dt} \vec{i } + \frac{dy}{dt}\vec{j}\)
\(\vec{v}= (2t+4)\vec{i } + (2t+6)\vec{j}\) czyli \(v_x= 2t+4 , y_y=2t+6\)
szybkość =\(|\vec{v}|= \sqrt{(2t+4)^2+(2t+6)^2}\)
\(\vec{a}= \frac{dv_x}{dt} \vec{i } + \frac{dv_y}{dt}\vec{j}\)
\(\vec{a}= 2\vec{i } + 2\vec{j}\) czyli \(a_x=a_y\)
W punkcie b) pytanie jest o \(\vec{ \Delta r} ?\)
Jeśli chodzi o pierwsze zadanie to już napisałem do wykładowcy, aby sprostował zadanie.
Co do drugiego podpunktu b) to też nad tym się zastanawiałem. ja rozumiem to tak, iż trzeba obliczyć wektory, w którym to ciało się znajduje; \Delta V ; oraz \Delta a ; pomiędzy 3 - 5 sekundą