PRAWDOPODOBIEŃSTWO- zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czarna74
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 11 sty 2010, 17:12

PRAWDOPODOBIEŃSTWO- zadania

Post autor: czarna74 »

ZAD.1
W mieszance cukierków czekoladowych jest 25% galaretek, 60% pralinek owocowych, a reszta to trufle. Z torebki zawierającej tę mieszankę wyjadano cukierki, wybierając je losowo, aż został tylko jeden:
a)jakie jest prawdopodobieństwo, że cukierek, który został, to trufla,
b)jakie jest prawdopodobieństwo, że cukierek, który został w torebce, nie jest pralinką owocową
ZAD.2
Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami
a)jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej na jednej kostce będzie jedynka,
b)jakie jest prawdopodobieństwo, że na obu kostkach będzie ta sama liczba oczek,
c)jakie jest prawdopodobieństwo, że na każdej kostce będzie co najmniej 5 oczek
PROSZĘ O POMOC i z góry dziękuję :D
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
a)
\(P(A)=15%=0,15\)

b)
\(1-60%=0,4\)

2.
a)
Wszystkich wyników jest \(6^2=36\)
Wyników bez jedynki jest \(5^2=25\)
\(P(A)=1-\frac{25}{36}=\frac{11}{36}\)

b)
\(P(A)=\frac{6}{36}=\frac{1}{6}\)

c)
Zdarzenia sprzyjające: 55,56,65,66

\(P(A)=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}\)
ODPOWIEDZ