PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czarna74
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 11 sty 2010, 17:12

PRAWDOPODOBIEŃSTWO

Post autor: czarna74 »

W grze w statki dwaj gracze umieszczają w kwadracie podzielonym na 10x10 kratek 10 "statków": jeden statek czteromasztowy (zajmuje 4 kratki), dwa trójmasztowce, trzy dwumasztowce i cztery jednomasztowce. Następnie gracze próbują odgadnąć gdzie leżą statki zaznaczone przez przeciwników.
a)oblicz prawdopodobieństwo, że gracz trafi w jakiś statek przeciwnika już po pierwszej próbie,
b)oblicz prawdopodobieństwo, że w pierwszej próbie gracz trafi w największy statek,
c)w który typ statku najłatwiej trafić(z największym prawdopodobieństwem)w pierwszej próbie,
d)pierwsze trzy próby gracza były nieudane. jakie jest prawdopodobieństwo, że trafi on w statek w następnej próbie,
e)przeciwnik zgłosił, że w pierwszej próbie gracz trafił w statek. jakie jest prawdopodobieństwo, że trafiony statek jest dwumasztowy
wskazówka. Ile jest pól zajętych przez wszystkie statki, a ile -przez dwumasztowe




Mam wielka prośbę aby te osoby, które wejdą na ten temat pomogły mi w zadaniu!!!
z góry dziękuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
Wszystkich pól jest 100. Pól z zaznaczonymi statkami jest 20
a)
\(P(A)=\frac{20}{100}=\frac{1}{5}\)

b)
\(P(A)=\frac{4}{100}=\frac{1}{25}\)

c)
Najłatwiej trafić w 2-masztowiec lub w 3-masztowiec

d)
Zostało 97 pól, w tym 20 zaznaczonych
\(P(A)=\frac{20}{97}\)

e)
\(P(A)=\frac{6}{20}=\frac{3}{10}\)
ODPOWIEDZ