średnia ważona

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gabi222
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 11 lis 2013, 20:16
Podziękowania: 16 razy

średnia ważona

Post autor: gabi222 »

Proszę o pomoc :?
zad 1. W tabeli podano liczby i odpowiadajace im wagi. Oblicz średnią wazona tych liczb.
LICZBA : 2 , 5 , 1 , 4 ,
WAGA : 0,3 0,1 0,5 0,1
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Korzystaj ze wzoru
\(\kre{x}_w\) = \(\frac{ \sum_{1}^{n}w_ix_i }{ \sum_{1}^{n}w_i }\)
\(w_i\) - to wagi, które są liczbami nieujemnymi , \(x_i\) to pomiary
\(\kre{x}_w\) = \(\frac{0,3*2+0,1*5+0,5*1+0,1*4}{0,3+0,1+0,5+0,1}\) =\(\frac{2}{1}\) =2
Średnia ważona =2
ODPOWIEDZ