Witam czy może mi ktoś wytłumacz krok po kroku jak to liczyć, bo się pogubiłam.
Wzór na współczynnik umorzenia (odwrotności współczynników dyskontujących jednakowe efekty w czasie (płatności na koniec każdego okresu)
U=\(\frac{r(1+r)^n}{(1+r)^n - 1}\)
Proszę o wytłumaczenie na tym przykładzie:
\(19 600,69* \frac{0,07*(1+0,07)^3}{(1+0,07)^3 - 1}\)
raty kredytu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 56
- Rejestracja: 30 lis 2009, 19:05
- Podziękowania: 23 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Kredyt K z odsetkami to 19600,69
Oprocentowanie r w skali roku wynosi 7%
Czas spłacania n wynosi 3 lata
Kredytobiorca płaci ratę raz w roku.
Trzeba obliczyć wysokość kredytu K.
\(19600,69=K(1,07)^3 \\
K= \frac{19600,69}{1,07^3}=16000,0016\approx 16000\)
Ratę obliczm z wzoru:
\(K_R= \frac{16000 \cdot 0,07 \cdot (1,07)^3}{(1,07)^3-1}=6096,80\approx 6097 \;zl\)
Współczynnik umorzenia U
\(U= \frac{0,07 \cdot (1,07)^3}{(1,07)^3-1}= \frac{1372,04816}{0,225043}\approx 0,381\)
Spr.
\(0,381 \cdot 16000=6096\)
Taka jest rata kredytu.
Ty podajesz liczbę 19600,69,rozumiem że to jest kredyt z odsetkami,bo przecież nikt nie zaciąga
kredytu w takiej kwocie.
Chyba,że czegoś tu nie rozumiem...
Oprocentowanie r w skali roku wynosi 7%
Czas spłacania n wynosi 3 lata
Kredytobiorca płaci ratę raz w roku.
Trzeba obliczyć wysokość kredytu K.
\(19600,69=K(1,07)^3 \\
K= \frac{19600,69}{1,07^3}=16000,0016\approx 16000\)
Ratę obliczm z wzoru:
\(K_R= \frac{16000 \cdot 0,07 \cdot (1,07)^3}{(1,07)^3-1}=6096,80\approx 6097 \;zl\)
Współczynnik umorzenia U
\(U= \frac{0,07 \cdot (1,07)^3}{(1,07)^3-1}= \frac{1372,04816}{0,225043}\approx 0,381\)
Spr.
\(0,381 \cdot 16000=6096\)
Taka jest rata kredytu.
Ty podajesz liczbę 19600,69,rozumiem że to jest kredyt z odsetkami,bo przecież nikt nie zaciąga
kredytu w takiej kwocie.
Chyba,że czegoś tu nie rozumiem...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 56
- Rejestracja: 30 lis 2009, 19:05
- Podziękowania: 23 razy