3. Po zwiększeniu każdej krawedzi sześcianu o 2 cm, jego obj

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
roxyy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 07 sty 2010, 19:02
Lokalizacja: Śląsk

3. Po zwiększeniu każdej krawedzi sześcianu o 2 cm, jego obj

Post autor: roxyy »

1. Po zwiększeniu każdej krawedzi sześcianu o 2 cm, jego objętość wzrosła o 98 cm3 . Oblicz
początkową objętość sześcianu


2. Oblicz kosinus kąta między przekątną a podstawą w sześcianie

3. Oblicz tangens kąta między przekątną a ścianą boczną w sześcianie
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
a- krawędź sześcianu
\((a+2)^3=a^3+98\\a^3+6a^2+12a+8=a^3+98\\6a^2+12a-90=0\ /:6\\a^2+2a-15=0\\a_1=-5\ \vee \ a_2=3\)

Krawędź tego sześcianu miała 3cm. Jego objętość wynosiła \(3^3=27cm^3\)

2.
Kąt między przekątną a podstawą sześcianu to kąt między przekątną sześcianu a jego krawędzią boczną. Przekątną sześcianu o krawędzi a ma długość \(a\sqrt{3}\), a przekątna podstawy ma długość \(a\sqrt{2}\)

\(cos\alpha=\frac{a\sqrt{2}}{a\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{6}}{3}\)

3.

Kąt między przekątną sześcianu a ścianą boczną to kąt między przekątną a przekątną ściany bocznej. Mamy tu taki sam trójkąt prostokątny.

\(tg\beta=\frac{a}{a\sqrt{2}}=\frac{1}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2}\)
ODPOWIEDZ