Ciężar o masie m zawieszony na nici nierozciągliwej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
telemach
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 13 wrz 2011, 20:37
Podziękowania: 20 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Ciężar o masie m zawieszony na nici nierozciągliwej

Post autor: telemach »

Ciężar o masie m zawieszony na nici nierozciągliwej o długości l waha się wychylając o kąt α w obie strony.
Obliczyć naciąg nici w położeniach skrajnych i środkowym.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

skrajne:
\(N=mg\cos\alpha\)
środkowe:
\(\Delta E_p=mg(l-l\cos\alpha)=\frac{mv^2}{2}\\
N=mg+F_d=mg+\frac{mv^2}{l}=mg+2mg(1-\cos\alpha)=mg(3-2\cos\alpha)\)
ODPOWIEDZ