Zadanie z fizyki - ruch obrotowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
telemach
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 13 wrz 2011, 20:37
Podziękowania: 20 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Zadanie z fizyki - ruch obrotowy

Post autor: telemach »

Proszę o pomoc! Treść zadania w załączonym obrazie. Dziękuję !
Załączniki
Zadanie - treść
Zadanie - treść
Bez tytułu.png (30.12 KiB) Przejrzano 385 razy
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(v_A=v-v=0\\
v_C=v+v=2v\\
v_B=v_D=\sqrt{v^2+v^2}=v\sqrt{2}\)
swobodny
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 20 gru 2013, 16:17
Podziękowania: 26 razy

Post autor: swobodny »

Witam. Wszedłem na forum tak patrze i się zastanawiam skąd te trzy równania ? Czy mógłbyś powiedzieć?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Skoro koło się toczy bez poślizgu, to znaczy, że prędkość punktu wzdłuż obwodu jest taka sama jak prędkość liniowa koła. No i dodajemy te prędkości wektorowo.
ODPOWIEDZ