Znajdź wzór funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
teodore
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 02 sty 2010, 17:17
Podziękowania: 38 razy

Znajdź wzór funkcji

Post autor: teodore »

Witam. Mam właśnie przed sobą takie zadanie:

Znajdź wzór funkcji z podanego rysunku:
Obrazek

Nie miałbym z nim najmniejszego problemu, gdyby największa wartość przyjmowana przez tą funkcję była równa 1. Wtedy byłby to po prostu wykres \(f(x) = |\cos x|\). Jak zatem się do tego zabrać?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(f(x) = |1,5 \cos x|\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
teodore
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 02 sty 2010, 17:17
Podziękowania: 38 razy

Post autor: teodore »

Powinowactwo prostokątne?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Na to wygląda. O ile oczywiście największa wartość funkcji to 1,5.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
teodore
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 02 sty 2010, 17:17
Podziękowania: 38 razy

Post autor: teodore »

Jeszcze jedno pytanie. Jak należy rozumieć te dwie proste przerywane? Jako przesunięty w translacji układ współrzędnych? Czy zatem jest to \(f(x) = |1,5 \cos x|\) czy też \(f(x) = |1,5 \sin x|\)?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, ale całkiem możliwe, że masz rację. Tym bardziej, że jest tam też wektor.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
teodore
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 02 sty 2010, 17:17
Podziękowania: 38 razy

Post autor: teodore »

Jedyna rzecz jakiej nie cierpię, to gdy zadanie jest nieprecyzyjne. Już lepiej gdyby było nieco trudniejsze, a jasno sformułowane. W każdym razie, dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ