Ile jest liczb trzycyfrowych (cyfry moga sie powtarzac) :

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
oneone12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 20 lis 2009, 20:34

Ile jest liczb trzycyfrowych (cyfry moga sie powtarzac) :

Post autor: oneone12 »

1.Ile jest liczb trzycyfrowych (cyfry moga sie powtarzac) :
a) utworzono z cyfr parzystych
b)mniejszych od 700 i wiekszych od 500?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
Cyfr parzystych jest 5. Na początku nie może być 0. Tych liczb jest zatem \(4\cdot5\cdot5=100\)

b)
Pierwszą cyfrą może być 5 lub 6. Takich liczb jest \(2\cdot10\cdot10\). Z tego zbioru wyrzucamy tylko liczbę 500. Mamy więc \(2\cdot10\cdot10-1=200-1=199\)
ODPOWIEDZ