Układ dwóch równań liniowych w C
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Układ dwóch równań liniowych w C
Rozwiąż w \(\ccc\) układ równań \(\begin{cases}iz_1+z_2=4+3i\\iz_2+z_1=2i-1.\end{cases}\)
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Rozwiązanie
Od pierwszego równania odejmujemy drugie pomnożone przez \(i\) (żeby skrócić \(z_1\)).
\[iz_1+z_2-i^2z_2-iz_1=4+3i-2i^2+i\\
2z_2=6+4i\quad\So\quad z_2=3+2i.\] Z drugiego równania mamy \[z_1=2i-1-iz_2=2i-1-3i-2i^2=1-i.\]
2z_2=6+4i\quad\So\quad z_2=3+2i.\] Z drugiego równania mamy \[z_1=2i-1-iz_2=2i-1-3i-2i^2=1-i.\]
Odpowiedź: \((z_1,z_2)=(1-i,3+2i)\)
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Klon 1
Wyznacz liczby zespolone \(z\) i \(w\) spełniające układ równań \(\begin{cases}z+iw=1\\iz+w=1+i.\end{cases}\)
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Rozwiązanie - klon 1
Od drugiego równania odejmujemy pierwsze pomnożone przez \(i\) (żeby skrócić \(z\)).
\[w-i^2w=1+i-i\\
2w=1\quad\So\quad w=\frac{1}{2}.\] Z pierwszego równania mamy \[z=1-iw=1-\frac{1}{2}i.\]
2w=1\quad\So\quad w=\frac{1}{2}.\] Z pierwszego równania mamy \[z=1-iw=1-\frac{1}{2}i.\]
Odpowiedź: \((z,w)=\left(1-\frac{1}{2}i,1\right)\)