Współczynnik kierunkowy stycznej do x^3-5x^2+7x-3

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Współczynnik kierunkowy stycznej do x^3-5x^2+7x-3

Post autor: supergolonka »

Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej stycznej do wykresu funkcji \(f(x)=x^3-5x^2+7x-3\) w punkcie \(x_0=-2\).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązanie

Post autor: supergolonka »

Współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji \(f\) w punkcie \(x_0\) jest równy \(f'(x_0)\). W naszej sytuacji mamy \[f'(x)=3x^2-10x+7\\
f'(-2)=12+20+7=39.\]

Odpowiedź: 39

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Klon 1

Post autor: supergolonka »

Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej stycznej do wykresu funkcji \(f(x)=x^3+3x^2-2x+1\) w punkcie \(x_0=-1\).
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązanie - klon 1

Post autor: supergolonka »

Współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji \(f\) w punkcie \(x_0\) jest równy \(f'(x_0)\). W naszej sytuacji mamy \[f'(x)=3x^2+6x−2 \\
f'(-1)=3-6-2=-5.\]

Odpowiedź: -5

ODPOWIEDZ