liczby jednocyfrowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 146
- Rejestracja: 18 gru 2012, 11:45
- Podziękowania: 235 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
liczby jednocyfrowe
Podaj wszystkie liczby jednocyfrowe, które przy dzieleniu przez 2 i przez 4 dają taką samą resztę, różna od 0.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
Te liczby to :0;1;4 (tu reszta jest równa zero);5;8 (tu reszta =0);9.
W grę wchodzi reszta 0 lub reszta 1.
Można założyć,że reszta ma być różna od zera,więc wtedy masz liczby które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1.
\(1:4=0\;\;r=1\\5:4=1\;\;r=1\\
9:4=2\;\;r=1\)
W grę wchodzi reszta 0 lub reszta 1.
Można założyć,że reszta ma być różna od zera,więc wtedy masz liczby które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1.
\(1:4=0\;\;r=1\\5:4=1\;\;r=1\\
9:4=2\;\;r=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.