Trapez
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jeśli na trapezie można opisać okrąg, to jest to trapez równoramienny. Jeśli można w ten trapez okrąg wpisać, to suma ramion jest równa sumie podstaw.
Stąd ramiona mają w sumie 12+3=15cm, czyli każde z nich ma 7,5cm.
Jeśli narysujemy wysokość trapezu (h) z kończ krótszej podstawy, to otrzymamy trójkąt prostokątny. Z twierdzenia Pitagorasa:
\(h^2+(4,5)^2=(7,5)^2\\h^2=36\\h=6cm\)
Pole trapezu:
\(P=\frac{(12+3)\cdot6}{2}=45cm^2\)
Stąd ramiona mają w sumie 12+3=15cm, czyli każde z nich ma 7,5cm.
Jeśli narysujemy wysokość trapezu (h) z kończ krótszej podstawy, to otrzymamy trójkąt prostokątny. Z twierdzenia Pitagorasa:
\(h^2+(4,5)^2=(7,5)^2\\h^2=36\\h=6cm\)
Pole trapezu:
\(P=\frac{(12+3)\cdot6}{2}=45cm^2\)