Witam, mam problem z rozwiązaniem następującego zadania:
Lecąca poziomo kula karabinowa o masie m=5g utkwiła w drewnianym klocku o masie M=2kg zawieszonym na dwóch jednakowych niciach o długości l=1,5m. W rezultacie nici odchyliły się o kąt\alpha=0,2. Oblicz część energii kinetycznej kuli utraconą na ciepło.
Proszę o rozwiązanie albo wytłumaczenie od czego mam zacząć.
Dziękuję
Mechanika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 501
- Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 275 razy
Re: Mechanika
wydaje mi się, że skoro kula wbiła się w klocek i wspólnie z nim podniosła się na wysokość
\(h=l-lcos \alpha\)
to energia potencjalna tego układu zmieniła się o:
\(E_p=(m+M) \cdot g \cdot (l-lcos \alpha)\)
energia kinetyczna kuli została zużyta na pokonanie sił tarcia przy wbijaniu się
w klocek (wytworzyło się ciepło) oraz na przyrost energii potencjalnej (energia kinetyczna w najwyższym punkcie wynosi zero ) więc
\(\frac{mv^2}{2}=Q+(m+M) \cdot g \cdot (l-lcos \alpha)\)
\(h=l-lcos \alpha\)
to energia potencjalna tego układu zmieniła się o:
\(E_p=(m+M) \cdot g \cdot (l-lcos \alpha)\)
energia kinetyczna kuli została zużyta na pokonanie sił tarcia przy wbijaniu się
w klocek (wytworzyło się ciepło) oraz na przyrost energii potencjalnej (energia kinetyczna w najwyższym punkcie wynosi zero ) więc
\(\frac{mv^2}{2}=Q+(m+M) \cdot g \cdot (l-lcos \alpha)\)