trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieDlaOka37
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 07 mar 2009, 12:57

trapez

Post autor: NieDlaOka37 »

Krótsza podstawa trapezu MN=4, dłuższa podstawa AB=24, ramię AM=10, kąt BAM ma miarę 60stopni a kąt AMN 30 stopni. Jak obliczyć wysokość? Proszę o szybką pomoc :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli AB i MN to podstawy trapezu, to sumy kątów przy ramionach muszą być kątami półpełnymi. Nie może być kąt BAM \(60^o\) i kąt AMN \(30^o\), bo to są kąty przy ramieniu AM. Sprawdź treść zadania.
ODPOWIEDZ