Witam
Mam następujący problem: dla podanej kratoramy muszę nawysować 3 wykresy (sił tnących, podłużnych i momentów), ale najpierw trzeba policzyć reakcje. Jako pomoc skorzystałem z programu Soldis PROJEKTANT, jednak o ile dla prawej podpory wynik wyszedł prawidłowy, tak z pozostałymi jest problem...
Oto rama:
https://www.dropbox.com/s/74hg5f69x1glc ... %20001.jpg
A tutaj obliczenia z soldisa:
https://www.dropbox.com/s/ffkzrrok82e4l5q/soldis.jpg
Z prawą podporą nie mam problemów:
\(\sum_ Kp=0\)
\(-Rc \cdot 2+3 \cdot 5 \cdot 2,5=0\)
\(2Rc=37.5\)
\(Rc=18.75\)
Z dalszymi podporami problem już jednak jest..
Ja stwierdziłem, że teraz policzę sobie sumę momentów względem punktu B i z tego policzę reakcję w punkcie a. Wyszło mi tak:
\(5 \cdot Ra+15 \cdot 1,5-5 \cdot 20+20-3 \cdot 2,5 \cdot 5-18,75 \cdot 5=37,75\)
Soldis zamiast 37,75 pokazuje 39,7.
Co policzyłem źle?
Wytrzymałość materiałów - reakcje w kratoramie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij