Prędkość kosmiczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prędkość kosmiczna
Jaką wartość ma pierwsza prędkość kosmiczna dla marsa. Promień marsa R=3388 km, przyśpieszenie przy jego powierzchni g=3,86 m/s2.
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
\(\frac{mv^2}{R}=G\frac{Mm}{R^2}\)
\(\frac{v^2}{R}=\frac{GM}{R^2}\)
\(v=\sqrt{\frac{GM}{R}}\)
ale przy powierzchni marsa zachodzi równość:
\(mg=G\frac{Mm}{R^2}\)
stąd \(g=\frac{GM}{R^2}\)
stąd \(gR=\frac{GM}{R}\)
zatem \(v=\sqrt{gR}=\sqrt{3,86 \cdot 3388000}=\sqrt{13077680}=3616,3 m/s \approx 3,62 [\frac{km}{s}]\)
\(\frac{v^2}{R}=\frac{GM}{R^2}\)
\(v=\sqrt{\frac{GM}{R}}\)
ale przy powierzchni marsa zachodzi równość:
\(mg=G\frac{Mm}{R^2}\)
stąd \(g=\frac{GM}{R^2}\)
stąd \(gR=\frac{GM}{R}\)
zatem \(v=\sqrt{gR}=\sqrt{3,86 \cdot 3388000}=\sqrt{13077680}=3616,3 m/s \approx 3,62 [\frac{km}{s}]\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)