m.in. przyśpieszenie mas, katowe, naprezenie nici pomocy !

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ollll
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 10 lis 2013, 19:15
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

m.in. przyśpieszenie mas, katowe, naprezenie nici pomocy !

Post autor: ollll »

1. Znaleźć przyśpieszenie mas, przyśpieszenie kątowe krążka i naprężenia nici
w układzie przedstawionym na Rys.1. Krążek posiada moment bezwładności
I=3 kg  m2 oraz promień R=0.05m, nić jest nierozciągliwa i nieważka. Wartości mas wynoszą: m1=0.05 kg, m2=0.15 kg, a współczynnik tarcia masy m1 o podłoże =0.1. Tarcie w krążku pominąć. Nić nie ślizga się po krążku.

2. Na umocowanym krążku o promieniu R = 0.3 m i masie M = 2 kg, który obraca się wokół poziomej osi jest nawinięta nieważka i nierozciągliwa nić na końcu której przymocowane jest ciało o masie m = 0.5 kg. Obliczyć przyśpieszenie ciała podczas opadania, przyśpieszenie kątowe krążka i naprężnie nici. Nić nie ślizga się po krążku.

3. Koło zamachowe o masie m = 20 kg w kształcie tarczy o promieniu R = 0.12 m obraca się wykonując n = 600 obr . Jaką siłą należy docisnąć do koła klocek hamulcowy, aby zatrzymać je
min w ciągu t = 3 s? Współczynnik tarcia klocka o koło wynosi  = 0,1. Ile obrotów wykona koło do
momentu zatrzymania?
ODPOWIEDZ