promień okregu...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kiszkajoy
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 19 paź 2009, 19:46

promień okregu...

Post autor: kiszkajoy »

Trapez rownóramienny o przekątnej długości 13 cm i obwodzie 48 cm jest opisany na okręgu. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez i długość promienia okręgu opisanego na tym trapizie.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

Obliczam \(c\)
Czworokąt można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości boków przeciwległych w tym czworokącie są równe.

\(a+b=2c\)
\(a+b+2c=48\)
\(2c+2c=48\)
\(4c=8\)
\(c=12\)

Obliczam \(h\)
\(|AE|= \frac{a-b}{2}\)
\(|EB|=|AB|-|AE|=a- \frac{a-b}{2}= \frac{a+b}{2}\)
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta EBD
\(h^2+(\frac{a+b}{2} )^2=d^2\)
\(h^2+(\frac{2c}{2} )^2=d^2\)
\(h^2+c^2=d^2\)
\(h^2+12^2=13^2\)
\(h^2=169-144\)
\(h^2=25\)
\(h=5\)

Obliczam \(r\)
\(h=2r\)
\(2r=5\)
\(r=2,5\)

Obliczam \(R\)
Okrąg opisany na trapezie ABCD jest jednocześnie okręgiem opisanym na trójkącie ABD
Z twierdzenia sinusów
\(\frac{d}{sin\alpha}=2R\)

\(\frac{d}{ \frac{h}{c} }=2R\)

\(\frac{d}{ \frac{h}{c} }=2R\)

\(\frac{13}{ \frac{5}{12} }=2R\)

\(2R=31,2\)
\(R=15,6\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ