DRGANIA ZADANIE!!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kurzyna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 gru 2013, 12:13
Płeć:

DRGANIA ZADANIE!!!

Post autor: Kurzyna »

zadanie fizyka dragni
W chwili t=o, wychylenie punktu materialnego drgającego harmonicznie , jest równe zero.
Obliczyć wartość wychylenia, prędkość i przyspieszenie tego punktu po upływie czasu t = 1/4T
(T okres drgań), jeżeli amplituda drgań jest równa Xo= 0,2 cm, a częstotliwośćf = 435 Hz.
odp.: x= 2*10−3m, v−0, a = 1,5 *104 m/s2

Potrzebuje obliczeń :)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(X(t)=X_0\sin(2\pi ft)\\
v(t)=X'(t)=2\pi fX_0\cos(2\pi ft)\\
a(t)=v'(t)=-(2\pi f)^2X_0\sin(2\pi ft)\)


i podstawiamy \(t=\frac{1}{4}T=\frac{1}{4f}\)
ODPOWIEDZ