5 zadań z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
creepingdeath
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 lis 2013, 13:49
Płeć:

5 zadań z fizyki

Post autor: creepingdeath »

Witam, wrzucam kilka zadanek z fizyki, byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł. Z góry dziękuję
1.Znaleźć środek masy jednorodnej kuli o promieniu r1=50cm, w której wnętrzu znajduje
się kuliste wydrążenie o promieniu r2=10cm., przy czym środek kuli mniejszej oddalony jest
o d=5cm od środka kuli większej.

2.Rakieta o masie początkowej Mo poruszająca się w przestrzeni kosmicznej wyrzuca
spalone paliwo ze stałą szybkością dm/dt=r nadając mu prędkość (względem rakiety)
równą u. Korzystając z zasady zachowania pędu znajdź wartość prędkości rakiety w funkcji
czasu. Na rakietę nie działają siły zewnętrzne.

3.Oblicz wartość momentu pędu cienkiej obręczy o promieniu 30cm gęstości liniowej
0.5 g/cm, obracającej się z prędkością 3,2 obrotów na sekundę wokół osi prostopadłej do jej
płaszczyzny i przechodzącej przez środek obręczy.

4.Punkt materialny o masie m1=1kg porusza się po kole o promieniu r=1m. Jak musi się
obracać drugi punkt materialny o masie m2=2kg aby przy tej samej częstości obrotów
całkowity moment pędu układu tych dwóch punktów materialnych był równy zeru?

5.Jednorodna belka o masie m i długości L jest podparta na obu końcach. W odległości ¼ L
od końca belki zawieszone jest ciało o masie M. Wyznaczyć siły działające w punktach podparcia
belki przy założeniu, że belka nie ugina się
ODPOWIEDZ