1) nauczyciel wf zamawia stroje dla szkolnej drużyny piłki noznej.Do wyboru na 6 kolorów koszulek i, 4 kolory spodenek i 3 kolory getrów.Ile róznych zestawów może wybrać?
2) Autobusy w Pyrkach mają specjalna rejestrację, na którą składają sie najpierw dwie litery a następnie dwie cyfry.Ile maksymalnie uatobusów można w taki sposób zarejestrować, jezeli do dyspozycji mamy 24 litery alfabetu.
3) ile jest trzycyfrowych liczb o róznych cyfrach
4)" Wędrujemy" po bokach i przekątnych wypukłego pięciokąta ABCDE. na ile sposobów możemy dojść z punktu A do punktu E, przechodząc przez wszystkie wierzchołki pięciokąta i przez kazdy z nich tylko raz?
5) w konkursie kangr jest 30 pytań, do kazdego z nich 5 wariantów odpowiedzi( z których dokładnie jedna jest prawdziwa). Na ile sposobów uczestnik konkursu może wypełnic kartę, jeżeli
a) odpowie na wzystkie pytania
b) na niektóre( a nawet na wszystkie) pytania moze nie udzielić poprawnej odpowiedzi.
6)na ile sposobów można ulokowac n kredek w k pudełkach, jeżeli:
a) n= 2 i k= 3
b)n=1 i k=6
c)n=12 i k=1
d)n=10 i k=3
7)w urnie sa kule ponumerowane kolejnymi liczbami dwucyfrowymi od 10 do 99. Losujemy 3 razy kolejno bez zwracania jedna kulę.Jeżeli z wylosowanych numerów kul utworzymy sześciocyfrowe liczby( zapisywane zgodnie z kolejnościa losowania) to ile możemy otrzymac liczb:
a) podzielnych przez 10
b)podzielnych przez 100
7 zadań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
\(6\cdot4\cdot3=72\)
2.
Jeśli dopuszczona jest para 00 (dwa zera), \(24^2\cdot10^2=57600\). Jeśli wykluczymy parę dwóch zer, to \(24^2\cdot(10^2-1)=576\cdot99=57024\)
3.
\(9\cdot9\cdot8=648\)
4.
\(3\cdot2\cdot1=6\)
5.
a) wszystkich możliwości udzielenia odpowiedzi jest \(5^(30}\)
b) nie bardzo rozumiem, o co chodzi
6.
\(k^n\)
a)
\(3^2=9\)
b)
\(6^1=6\)
c)
\(1^{12}=1\)
d)
\(3^{10}\)
7.
a)\(10\cdot89\cdot88\)
b)
0 (nie można otrzymać na końcu dwóch zer)
\(6\cdot4\cdot3=72\)
2.
Jeśli dopuszczona jest para 00 (dwa zera), \(24^2\cdot10^2=57600\). Jeśli wykluczymy parę dwóch zer, to \(24^2\cdot(10^2-1)=576\cdot99=57024\)
3.
\(9\cdot9\cdot8=648\)
4.
\(3\cdot2\cdot1=6\)
5.
a) wszystkich możliwości udzielenia odpowiedzi jest \(5^(30}\)
b) nie bardzo rozumiem, o co chodzi
6.
\(k^n\)
a)
\(3^2=9\)
b)
\(6^1=6\)
c)
\(1^{12}=1\)
d)
\(3^{10}\)
7.
a)\(10\cdot89\cdot88\)
b)
0 (nie można otrzymać na końcu dwóch zer)