rozwiązanie nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

rozwiązanie nierówności

Post autor: Susanna »

Wyznacz liczby b, c aby rozwiązaniem nierówności

2x² + bx + c < 0

był przedział (3,5)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli rozwiązanie tej nierówności ma byc przedział (3,5), to pierwsza współrzędna wierzchołka musi byś równa 4.

\(x_w=\frac{-b}{2\cdot2}=4\\b=-16\)

\(2x^2-16x+c<0\\\Delta=256-8c\\x_1=\frac{16-\sqrt{256-8c}}{4}=3\\\sqrt{256-8c}=4\\256-8c=16\\c=30\)

b=-16 c=30
ODPOWIEDZ