Jak narysować taki wykres
y= \(\pi\)/2-arccos x+1/3
Funkcje odwrotne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Dodawanie jest przemienne,więc to nie ma znaczenia,czy pierwszy minus arcus,a drugi pi/2, czy na odwrót.
Wykres wyjściowy to \(y=arccosx\;\;\;D=<-1;1>\)
Następny to \(y=arccos (\frac{1}{3}x)\;\;\;\;D=<-3;3>\)
Zbiór wartości bez zmian,czyli jest tu takie poziome rozciągnięcie arccosx-trzykrotne.
Trzecie przekształcenie to przesunięcie ostatniego wykresu poziomo o wektor \([-1;0]\)
Powstaje wykres funkcji \(y=arccos (\frac{1}{3}(x+1))\)
i należy go odbić symetrycznie względem osi OX,żeby otrzymać wykres funkcji
\(y=-arccos(\frac{x+1}{3})\)
Ostatnie przekształcenie to przesunięcie do góry o wektor\([0;\frac{\pi}{2}]\).
I już masz wykres Twojej funkcji.
Dziedzina otrzymanej funkcji <-4;2>
Zbiór wartości \(<-\frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2}>\)
Miejsce zerowe to x=-1
Funkcja jest rosnąca.
Wykres wyjściowy to \(y=arccosx\;\;\;D=<-1;1>\)
Następny to \(y=arccos (\frac{1}{3}x)\;\;\;\;D=<-3;3>\)
Zbiór wartości bez zmian,czyli jest tu takie poziome rozciągnięcie arccosx-trzykrotne.
Trzecie przekształcenie to przesunięcie ostatniego wykresu poziomo o wektor \([-1;0]\)
Powstaje wykres funkcji \(y=arccos (\frac{1}{3}(x+1))\)
i należy go odbić symetrycznie względem osi OX,żeby otrzymać wykres funkcji
\(y=-arccos(\frac{x+1}{3})\)
Ostatnie przekształcenie to przesunięcie do góry o wektor\([0;\frac{\pi}{2}]\).
I już masz wykres Twojej funkcji.
Dziedzina otrzymanej funkcji <-4;2>
Zbiór wartości \(<-\frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2}>\)
Miejsce zerowe to x=-1
Funkcja jest rosnąca.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.