lokaty, miesiące naliczenia odsetek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justyska05
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 30 lis 2009, 19:05
Podziękowania: 23 razy

lokaty, miesiące naliczenia odsetek

Post autor: justyska05 »

Witam mam problem z jednym zadaniem, drugie bardzo bym była wdzięczna aby ktoś sprawdził.
zad 1. Od kapitału w wysokości 14000 zł naliczono odsetki w wysokości 420zł. Roczna stopa procentowa wynosiła 4% przy rocznej kapitalizacji. Przez ile miesięcy naliczano odsetki?
zad 2. Lokata w wysokości 16000 PLN została złożona na okres 5 lat przy oprocentowaniu w wysokości 6% rocznie i półrocznej kapitalizacji. Jaką sumę pieniędzy będzie na zakończenie tego okresu?
moje rozwiazanie:
\(r= \frac{6}{2} = 3%\)
\(FV= 16000*(1+0,03)^{12}\)
FV=16000*1,426=22816,00
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy

Post autor: Galen »

1)
Gdyby lokata była rok,to naliczone odsetki dałyby kwotę \(=0,04\cdot 14000=560\)zł,a tu jest tylko \(420\) zł.
\(\frac{420}{560}=\frac{3}{4}\)
Lokata była tylko 3/4 roku,czyli 3 kwartały,a więc 9 miesięcy.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy

Post autor: Galen »

2)
Masz źle policzoną liczbę kapitalizacji.5 lat i 2 razy rocznie,czyli jest 10 kapitalizacji.
\(16000(1,03)^{10}=21502,66\approx 21503zl\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
justyska05
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 30 lis 2009, 19:05
Podziękowania: 23 razy

Post autor: justyska05 »

Dziękuję bardzo :)
ODPOWIEDZ