Prosze o rozwiązanie z wykorzystaniem reguły mnozenia. Bede wdzięczna :*:))
5.1) nauczyciel matmy układa sprawdzian powtórzeniowyzawierający po jednym zadaniu z działów; funkcja liniowa, funkcja kwadratowa, funkcje wymiernie i funkcja wykładnicza. Ile zestawów można ułożyć, jeżeli dysponuje 5 zadaniami o funkcji liniowej, 10 o funkcji kwadratowej,6- o funkcji wymiernej i 3 o funkcji wykładniczej.
5.2) nie ile sposobów można wybrać zestaw obiadowy składający sie z zupy,drugiego dania i deseru, jeżeli w karcie jest 5 zup,12 dań drugich i 3 desery?
5.4) do pustej sali kinowej weszło 4 mężczyzn.nie ile sposobów moga zająć miejsca, jeżeli wszystkich foteli w tym kinie jest 180.
5.5) w klasie jest 32 uczniów.nauczyciel matematyki nie stawia za prace klasowa ocen z plusami i minusami.Ile jest mozliwych wyników jednej klasówki, którą pisali wszyscy uczniowie.
5.6)hasło, za pomoca którego mozna się zalogowac w sieci,składa się z 6 znaków. Moga mini byc 24 litery( system odróżnia litery małe i duże)oraz 10 cyfr.Ile istniej takich haseł? ile czasu zajęłoby sprawdzanie wszystkich możliwości przy założeniu, że w ciągu sekundy można sprawdzić jedno hasło?
5.7)żenobia żubr chce posadzić 4 różne odmiany kwiatów na czterech rogach prostokątnego klombu. Na ile sposobów może to uczynić?
Reguła mnożenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1)
\(5\cdot10\cdot6\cdot3=900\)
2)
\(5\cdot12\cdot3=180\)
4)
\(180\cdot179\cdot178\cdot177\)
5)
Każdemu uczniowi można przyporządkować jedną z ocen od 1 do 6.
\(6^{32}\)
6)
Jeśli hasło może zawierać same litery, albo same cyfry, jeśli może to być, n.p. "aaaaaa",to
\(58^6\)
7)
\(4\cdot3\cdot2\cdot1=24\)
\(\)
\(5\cdot10\cdot6\cdot3=900\)
2)
\(5\cdot12\cdot3=180\)
4)
\(180\cdot179\cdot178\cdot177\)
5)
Każdemu uczniowi można przyporządkować jedną z ocen od 1 do 6.
\(6^{32}\)
6)
Jeśli hasło może zawierać same litery, albo same cyfry, jeśli może to być, n.p. "aaaaaa",to
\(58^6\)
7)
\(4\cdot3\cdot2\cdot1=24\)
\(\)