Układ równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Paulax230
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 07 sty 2010, 18:35

Układ równań

Post autor: Paulax230 »

x+y=3000
0,3x+0,6y=1200
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x=3000 - y Podstaw do drugiego równania
0,3(3000 - y) + 0,6y =1200
900 - 0,3y + 0,6y = 1200
0,3y = 300
y = 1000

x=3000 - 1000=2000

Odp. x=2000, y =1000
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ