termodynamika-bilans cieplny

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszka_111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 sty 2010, 18:24

termodynamika-bilans cieplny

Post autor: agnieszka_111 »

Ile śniegu o temp. -10 stopni można stopić za pomocą 1kg wody o temp. 100 stopni?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(m_w=1kg\\c_w=4200\frac{J}{kg\cdot\ K}\\\Delta\ t_1=100K\\\Delta\ t_2=10K\\c_t=340000\frac{J}{kg}\\m_s=?\)

\(Q_1=Q_2\\Q_1=m_w\cdot\ c_w\cdot\Delta\ t_1\\Q_2=m_s\cdot\ c_t+m_s\cdot\ c_w\cdot\ \Delta\ t_2\)

\(m_s=\frac{m_w\cdot\ c_w\cdot\ \Delta\ t_1}{c_w\cdot\Delta\ t_2+c_t}\)

\(m_s=\frac{1kg\cdot4200\frac{J}{kg\cdot\ K}\cdot100K}{4200\frac{J}{kg\cdot\ K}\cdot10K+340000\frac{J}{kg}}\)

\(m_s=\frac{420000J}{382000\frac{J}{kg}}\\m_s\approx1,10kg\)

Mam nadzieję, że dobrze myślę. Ale skonsultuj to jeszcze z kimś, kto się lepiej zna na fizyce.
agnieszka_111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 sty 2010, 18:24

Post autor: agnieszka_111 »

super dziekuje bardzo. oczywiscie sprawdze to jeszcze i dam znac czy jest dobrze. dziekuje bardzo z gory za pomoc:) pozdrawiam
ODPOWIEDZ