obliczyc srednia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Daniu13
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 sty 2010, 14:24

obliczyc srednia

Post autor: Daniu13 »

Średni wiek Adama ,Janka,Olkai Jurka wynosi 12lat.Średni wiek tej czwórki i Krzysia,brata Jurka,wynosi 11 lat.Ile lat ma Krzyś
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

x - suma wieku czwórki dzieci
y - wiek Krzysia
\(\frac{x}{4}=12
\frac{x+y}{5}=11
x=48
48+y=55
y=7\)

Krzyś ma 7lat
ODPOWIEDZ