Funkcje cyklometryczne

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukasz037
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 20 sty 2013, 17:57
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Funkcje cyklometryczne

Post autor: lukasz037 »

Witam. Mam problem z jednym zadaniem, mianowicie:

sin(arcsin\(\frac{2}{3}\) + arccos\(\frac{1}{3}\))

Prosze o pokaznie krok po kroku jak takie cudo rozwiazac. Z gory dziekuje :)
Awatar użytkownika
artuditus
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 214
Rejestracja: 11 sty 2013, 11:36
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 67 razy
Płeć:

Re: Funkcje cyklometryczne

Post autor: artuditus »

\(arcsin \frac{2}{3} \Rightarrow sin \alpha = \frac{2}{3}\)
\(arccos \frac{1}{3} \Rightarrow cos \beta = \frac{1}{3}\)
\(sin(arcsin \frac{2}{3}+arccos \frac{1}{3} = sin( \alpha + \beta )=sin \alpha cos \beta +sin \beta cos \alpha\)
\(sin \beta = \sqrt{1-{cos \beta}^2 }= \frac{2 \sqrt{2} }{3}\)
\(cos \alpha = \sqrt{1-{sin \alpha}^2 }= \frac{ \sqrt{5} }{3}\)
\(sin(arcsin \frac{2}{3}+arccos \frac{1}{3})= \frac{2}{9}+ \frac{2 \sqrt{2}+ \sqrt{5} }{3}\)
Wyob­raźnia jest ważniej­sza od wie­dzy, po­nieważ wie­dza jest ograniczona.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Funkcje cyklometryczne

Post autor: radagast »

artuditus pisze:\(arcsin \frac{2}{3} \Rightarrow sin \alpha = \frac{2}{3}\)
\(arccos \frac{1}{3} \Rightarrow cos \beta = \frac{1}{3}\)
\(sin(arcsin \frac{2}{3}+arccos \frac{1}{3} = sin( \alpha + \beta )=sin \alpha cos \beta +sin \beta cos \alpha\)
\(sin \beta = \sqrt{1-{cos \beta}^2 }= \frac{2 \sqrt{2} }{3}\)
\(cos \alpha = \sqrt{1-{sin \alpha}^2 }= \frac{ \sqrt{5} }{3}\)
\(sin(arcsin \frac{2}{3}+arccos \frac{1}{3})= \frac{2}{9}+ \frac{2 \sqrt{2}+ \sqrt{5} }{3}\)
Troszkę poprawię zapis:
\(arcsin \frac{2}{3}= \alpha \Rightarrow sin \alpha = \frac{2}{3}\)
\(arccos \frac{1}{3}= \beta \Rightarrow cos \beta = \frac{1}{3}\)
\(sin(arcsin \frac{2}{3}+arccos \frac{1}{3} )= sin( \alpha + \beta )=sin \alpha cos \beta +sin \beta cos \alpha\)
\(sin \beta = \sqrt{1-{cos^2 \beta} }= \frac{2 \sqrt{2} }{3}\)
\(cos \alpha = \sqrt{1-{sin ^2\alpha} }= \frac{ \sqrt{5} }{3}\)
\(sin(arcsin \frac{2}{3}+arccos \frac{1}{3})= \frac{2}{9}+ \frac{2 \sqrt{2}+ \sqrt{5} }{3}\)
ODPOWIEDZ