Trygonometria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Goska123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:41

Trygonometria

Post autor: Goska123 »

Uzasadnij, że \(sin^{4}\)\(\alpha\)-\(cos^{4}\)\(\alpha\)=1-2\(cos^{2}\)\(\alpha\), gdy \(0^{o}\)<\(\alpha\)<\(90^{o}\).
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(sin^4\alpha-cos^4\alpha=(sin^2\alpha+cos^2\alpha)(sin^2\alpha-cos^2\alpha)=\\=1(sin^2\alpha-cos^2\alpha)=\\=1-cos^2\alpha-cos^2\alpha=\\=1-2cos^2\alpha\)
ODPOWIEDZ