okrąg, ile jest liczb ...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Judea
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 15 wrz 2013, 15:01
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Podziękowania: 58 razy
Płeć:

okrąg, ile jest liczb ...

Post autor: Judea »

1. Ile jest liczb naturalnych 4-cyfrowych? odp. 9000
2.Punkt O jest srodkiem okregu. Kąt wpisany alfa ma miare... odp. 110
Prosze o obliczenia
Załączniki
do zad. 2
do zad. 2
Bez tytułu.jpg (25.76 KiB) Przejrzano 1431 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: okrąg, ile jest liczb ...

Post autor: eresh »

Judea pisze:1. Ile jest liczb naturalnych 4-cyfrowych? odp. 9000

pierwsza cyfra może być wybrana na 9 sposobów
kolejne już na 10
wszystkich liczb mamy
\(9\cdot 10\cdot 10\cdot 10=9000\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2) \[360^o-140^o=220^o\\\frac{1}{2}\cdot 220^o=110^o\] Kąt wpisany \(\alpha\) jest równy połowie kąta środkowego opartego na tym samym łuku co alfa.
1)
Największa liczba czterocyfrowa to 9999.
Odejmij od tej liczby wszystkie mniejsze od tysiąca,czyli od najmniejszej czterocyfrowej i zostaną wszystkie czterocyfrowe. \[9999-999=9000\]
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: okrąg, ile jest liczb ...

Post autor: eresh »

Judea pisze: 2.Punkt O jest srodkiem okregu. Kąt wpisany alfa ma miare... odp. 110
Prosze o obliczenia

\(\alpha = \frac{360^{\circ}-140^{\circ}}{2}=\frac{220^{\circ}}{2}=110^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ