Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Goska123
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 05 sty 2010, 16:41
Post
autor: Goska123 »
Wykaż, że okręgi o równaniach \(x^{2}\)+\(y^{2}\)=1 i \((x-3)^{2}\)+\(y^{2}\)=4 są styczne.
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9858 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
trzeba obliczyć odległość między ich środkami:
\(O_1=(0,0),\ O_2=(3,0)\\O_1O_2=3\)
Ich promienie to:
\(r_1=1,\ r_2=2\)
Ponieważ \(O_1O_2=r_1+r_2=3\), więc okręgi są styczne zewnętrznie.