1.Ania, Basia, Wiesia i Gosia znajdują się na prostej drodze. Anię dzieli od Gosi 200 m, od Wiesi 105 m, zaś Wiesia od Gosi jest w odległości 125 m. Jaka jest odległość pomiędzy Basią i Wiesią?
2. 20% samochodów w pewnym mieście jest koloru czerwonego, 60% samochodów czerwonych ma po 4 drzwi, zaś 40% samochodów nieczerwonych ma po 2 drzwi. Jaka część wszystkich 4-drzwiowych samochodów ma kolor czerwony?
Samochody
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
Te trzy informacje w zadaniu są sprzeczne. I nie ma niczego o Basi. Sprawdź treść zadania.
2.
s- ilość samochodów w mieście
20%s=0,2s - ilość samochodów czerwonych
80%s=0,8s - ilość samochodów nieczerwonych
\(60%\ z\ 0,2s=0,6\cdot0,2s=0,12s\) - ilość czerwonych 4-drzwiowych
40% z 0,8s - samochody 2-drzwiowe, czyli
\(60%\ z \ 0,8s=0,6\cdot0,8s=0,48s\) - samochody nieczerwone 4-drzwiowe
\(0,12s+0,48s=0,6x\) - samochody 4-drzwiowe w mieście
\(0,12s\ z\ 0,6s=\frac{0,12s}{0,6s}=\frac{1}{5}=20%\)
Czyli wśród samochodów 4-drzwiowych to samochody czerwone.
Te trzy informacje w zadaniu są sprzeczne. I nie ma niczego o Basi. Sprawdź treść zadania.
2.
s- ilość samochodów w mieście
20%s=0,2s - ilość samochodów czerwonych
80%s=0,8s - ilość samochodów nieczerwonych
\(60%\ z\ 0,2s=0,6\cdot0,2s=0,12s\) - ilość czerwonych 4-drzwiowych
40% z 0,8s - samochody 2-drzwiowe, czyli
\(60%\ z \ 0,8s=0,6\cdot0,8s=0,48s\) - samochody nieczerwone 4-drzwiowe
\(0,12s+0,48s=0,6x\) - samochody 4-drzwiowe w mieście
\(0,12s\ z\ 0,6s=\frac{0,12s}{0,6s}=\frac{1}{5}=20%\)
Czyli wśród samochodów 4-drzwiowych to samochody czerwone.