Ułamek

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qest52
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 lut 2009, 16:13

Ułamek

Post autor: qest52 »

Dla jakiej wartości k ułamek: k+19/k+6 może być liczbą całkowitą?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{ k+19}{k+6 } =\frac{ k+6+13}{k+6 }=1+ \frac{13}{k+6}\)

\(13=k+6\)
\(k=7\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ