Oblicz
a.) (165,06 : 21+ 1,04*250) : 10-16,78
b.) Do liczby 42,3 dodaj iloczyn liczb 14,17 i 3
c.) Sumę liczb 3,23 oraz 12,52 podziel przez 7
d.) Od iloczynu liczb 26,3 oraz 4 odejmij iloraz liczb 74,165 i 5
liczby
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 214
- Rejestracja: 11 sty 2013, 12:36
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 67 razy
- Płeć:
Re: liczby
Radzę policzyć to pisemnie i samodzielnie. W ten sposób można się tylko tego nauczyć.
a)\(165,06:21=7,86\)
\(1,04 \cdot 250=260\)
\((7,86+260):10-16,78=10,006\)
Najpierw wykonujemy działania w nawiasach potem kolejno mnożenie i dzielenie,dodawanie i odejmowanie.
\(\)
a)\(165,06:21=7,86\)
\(1,04 \cdot 250=260\)
\((7,86+260):10-16,78=10,006\)
Najpierw wykonujemy działania w nawiasach potem kolejno mnożenie i dzielenie,dodawanie i odejmowanie.
\(\)
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.