oblicz

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cymerianin
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:10
Podziękowania: 105 razy
Płeć:

oblicz

Post autor: cymerianin »

Oblicz:
a) \(\log_{12} \frac{1}{2}+\log_{12} \frac{1}{16}=\)
b)\(\log_232-\log_28=\)
c)\(\log_2(\log20+\log5)=\)
d)\(\log_72-\log_798=\)
e)\(\log_327\log_{27}3=\)
f)\(\log_59+2(\log_51-\log_53)=\)
g)\(2\log_32+\log_320,25=\)
h)\(\log_4400-2\log_45=\)

z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

e)
\(=\log_3 3=1\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

cymerianin pisze:Oblicz:
a) \(\log_{12} \frac{1}{2}+\log_{12} \frac{1}{16}=\)
\
\(=\log_{\frac{1}{12}}\frac{1}{32}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

cymerianin pisze:Oblicz:

b)\(\log_232-\log_28=\)
\(=\log_24=2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

g)
\(=\log_3 4+\log_3 20,25=\log_3 81=4\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

cymerianin pisze:Oblicz:

c)\(\log_2(\log20+\log5)=\)
\(=\log_2(\log 100)=\log_22=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

d)
\(=\log_7 \frac{1}{49}=-2\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

cymerianin pisze:Oblicz:

d)\(\log_72-\log_798=\)
\(=\log_7\frac{2}{98}=\log_77^{-2}=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

h)
\(=\log_4 400- \log_4 25=\log_4 16=2\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: oblicz

Post autor: eresh »

cymerianin pisze:Oblicz:

f)\(\log_59+2(\log_51-\log_53)=\)
\(=\log_59+2\log_51-2\log_53=\log_59+0-\log_59=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ