Wiedząc że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W , oblicz wartość m,gdy:
a)\(W(x)=x^3+5x^2+2x+m, r=-4\)
b) \(W(x)=6x^3+mx^2+48x-20, r= \frac{2}{3}\)
c) \(W(x)=x^3+2x^2+mx-10,r=2\)
d) \(W(x)=2x^3+9x^2+mx-30,r=- \frac{3}{2}\)
Oblicz wartość m
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 48
- Rejestracja: 02 lis 2011, 11:10
- Podziękowania: 105 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz wartość m
\(W(-4)=0\\cymerianin pisze:Wiedząc że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W , oblicz wartość m,gdy:
a)\(W(x)=x^3+5x^2+2x+m, r=-4\)
-64+80-8+m=0\\
m=-8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz wartość m
\(W(\frac{2}{3})=0\\cymerianin pisze:Wiedząc że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W , oblicz wartość m,gdy:
b) \(W(x)=6x^3+mx^2+48x-20, r= \frac{2}{3}\)
\frac{16}{9}+\frac{4}{9}m+32-20=0\\
\frac{4}{9}m=-\frac{124}{9}\\
m=-31\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz wartość m
cymerianin pisze:Wiedząc że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W , oblicz wartość m,gdy:
c) \(W(x)=x^3+2x^2+mx-10,r=2\)
\(W(2)=0\\
8+8+2m-10=0\\
2m=-6\\
m=-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz wartość m
\(W(-\frac{3}{2})=0\\cymerianin pisze:Wiedząc że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W , oblicz wartość m,gdy:
a
d) \(W(x)=2x^3+9x^2+mx-30,r=- \frac{3}{2}\)
-\frac{27}{4}+\frac{81}{4}-\frac{3}{2}m-30=0\\
-\frac{3}{2}m=\frac{33}{2}\\
m=-11\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)