zadania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kucyk646
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 13 gru 2009, 19:06
Lokalizacja: Tymowa
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

zadania

Post autor: Kucyk646 »

Prosiłbym o rozwiąznie 2 zadań http://img130.imageshack.us/img130/6523 ... uj0001.jpg Z góry dziekuje :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

4.
\(v= \frac{s}{t}\)

\(v= \frac{ \frac{1}{2} \cdot 68+ \frac{1}{2} \cdot 42 }{1}= \frac{34+21}{1} =55km/h\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

5.
Wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna, więc suma wartości bezwzględnych też musi być nieujemna. Nierówność z zadania jest więc równoważna równaniu

\(|x^2-1|+|x-1|+|2x-2|=0\)

Równanie to jest spełnione tylko wtedy, gdy wszystkie wartości bezwzględne równe będą 0 (bo każda z nich jest nieujemna), czyli

\(|x^2-1|=0\ \wedge \ |x-1|=0\ \wedge \ |2x-2|=0 \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow x^2-1=0\ \wedge \ x-1=0\ \wedge 2x-2=0 \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow x \in \left\{ 1,\ -1\right\} \ \wedge \ x=1\ \wedge \ x=1\)

Jedyną liczbą spełniającą nierówność jest x=1, Czyli \(A= \left\{1\right\}\)
Kucyk646
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 13 gru 2009, 19:06
Lokalizacja: Tymowa
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

Post autor: Kucyk646 »

Dziekuje
ODPOWIEDZ