Witam jak w tytule.
\(Q=0,785 \cdot V \cdot (D^2\)-\(d^2\))
Potrzebuję z tego wyciągnąć:
D
oraz
d
w sumie dwa przekształcenia
Z góry bardzo dziekuję za pomoc
Przekształcenie wzoru z różnicą kwadratów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: Przekształcenie wzoru z różnicą kwadratów
\(Q=0,785⋅V⋅(D^2-d^2)\)
\(\frac{Q}{0,785V}=D^2-d^2\)
\(\frac{Q}{0,785v}+d^2=D^2\)
\(\sqrt{ \frac{Q}{0,785V}+d^2 }=D\)
\(\frac{Q}{0,785V}=D^2-d^2\)
\(D^2-\frac{Q}{0,785V}=d^2\)
\(\sqrt{D^2- \frac{Q}{0,785V} }=d\)
\(\frac{Q}{0,785V}=D^2-d^2\)
\(\frac{Q}{0,785v}+d^2=D^2\)
\(\sqrt{ \frac{Q}{0,785V}+d^2 }=D\)
\(\frac{Q}{0,785V}=D^2-d^2\)
\(D^2-\frac{Q}{0,785V}=d^2\)
\(\sqrt{D^2- \frac{Q}{0,785V} }=d\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!