Wzory skróconego mnożenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olaa123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2010, 18:03

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: olaa123 »

hej. czy ktos pomogl by mi rozwiazac te przyklady? nie umiem sie polapac:(

(4x-9) (4x+9) =

(7-2x) (7+2x) =

(3-x) (3+x) =

25-x^2 =

16x^2+56x+49=

81-4x^2=

4x^2-12x+9=
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

trzeba poćwiczyć wzory skróconego mnożenia.

\((a-b)(a+b)=a^2-b^2\)

\((4x-9)(4x+9)=(4x)^2-9^2=16x^2-81\)

spróbuj zrobić dwa następne przykłady według tego wzoru.

\(25-x^2=5^2-x^2=(5-x)(5+x)\) - to jest ten sam wzór, tylko zastosowany "w drugą stronę".

\((a+b)^2=a^2+2ab+b^2\\(a-b)^2=a^2-2ab+b^2\)

\(16x^2+56x+49=(4x)^2+2\cdot4x\cdot7+7^2=(4x+7)^2\)

\(4x^2-12x+9=(2x)^2-2\cdot2x\cdot3+3^2=(2x-3)^2\)

\(81-4x^2=9^2-(2x)^2=(9-2x)(9+2x)\)
ODPOWIEDZ