Ciąg jest rosnący, jeśli dla każdego dodatniego naturalnego nzachodzi: \(a_{n+1}-a_n>0\)
2n-9>0, jeśli n>4,5
Ciąg nie jest monotoniczny (dla czterech pierwszych wyrazów ta różnica jest ujemna, czyli wartości maleją, a od piątego wyrazu wartości rosną). Ciąg nie jest ani rosnący, ani malejący.
Ciąg jest malejący dla wyrazów od pierwszego do piątego,natomiast dla wyrazów od piątego i dalszych
jest to ciąg rosnący.
Wystarczy policzyć :a1 =16
a2=9
a3=4
a5=0
a6=1
a7=4
a8=9 itd.
Odp.Ciąg nie jest monotoniczny.