Rozkład wielomianu na czynniki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Rozkład wielomianu na czynniki
Rozłóż na czynniki wielomiany
a) \(x^3(x^2 - 7)^2 - 36x\)
b) \(x^4 + 3x^3 - 15x^2 - 19x + 30\)
Odpowiedzi
a) \(x(x - 1)(x + 1)(x-2)(x + 2)(x - 3)(x + 3)\)
b)\((x - 1)(x + 2)(x - 3)(x + 5)\)
Proszę o rozwiązanie inną metodą niż z twierdzenia Bezouta.
a) \(x^3(x^2 - 7)^2 - 36x\)
b) \(x^4 + 3x^3 - 15x^2 - 19x + 30\)
Odpowiedzi
a) \(x(x - 1)(x + 1)(x-2)(x + 2)(x - 3)(x + 3)\)
b)\((x - 1)(x + 2)(x - 3)(x + 5)\)
Proszę o rozwiązanie inną metodą niż z twierdzenia Bezouta.
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Rozkład wielomianu na czynniki
Mam tu jeszcze dwa przykłady tego samego zadania
a) \((x^2 - 2)^4 - 4x^4\)
b) \((x^2 + 9)^4 - 16x^4\)
a) \((x^2 - 2)^4 - 4x^4\)
b) \((x^2 + 9)^4 - 16x^4\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: Rozkład wielomianu na czynniki
\(((x^2-2)^2-2x^2)((x^2-2)^2+2x^2)\)gonzalo2096 pisze:(x^2−2)^4−4x^4
\(((x^2-2)- \sqrt{2}x)((x^2-2)+ \sqrt{2}x)((x^2-2)^2+2x^2)\)
\(((x- \frac{ \sqrt{2}- \sqrt{10} }{2} )(x+ \frac{ \sqrt{2}- \sqrt{10} }{2} ))((x+ \frac{ \sqrt{2}+ \sqrt{10} }{2} )(x- \frac{ \sqrt{2}+ \sqrt{10} }{2} ))((x^2-2)^2+2x^2)\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\((x^2+9)^4-16x^4=[(x^2+9)^2-(2x)^2]\cdot [(x^2+9)^2+(2x)^2]=(x^2+9-2x)(4x+9+2x)(x^4+18x^2+81+4x^2)=\\
=(x^2-2x+9)(x^2+2x+9)(x^4+20x^2+81)\)
W pierwszym i drugim nawiasie delta jest ujemna.
W trzecim nawiasie oznacz \(x^2=t\) i policz deltę dla \(t^2-20t+81\)
\(\Delta_t=400-324=76=4\cdot 19\\
t_1=\frac{-20-2 \sqrt{19} }{2}=-10- \sqrt{19}\\t_2=-10+ \sqrt{19}\\
t^2-20t+81=(t +10+ \sqrt{19})(t+10- \sqrt{19})=(x^2 +10+ \sqrt{19})(x^2+10- \sqrt{19} )\)
Ostatecznie rozkład kończy się czynnikami stopnia drugiego.
\(W(x)=(x^2-2x+9)(x^2+2x+9)(x^2+10+ \sqrt{19} )(x^2+10- \sqrt{19})\)
=(x^2-2x+9)(x^2+2x+9)(x^4+20x^2+81)\)
W pierwszym i drugim nawiasie delta jest ujemna.
W trzecim nawiasie oznacz \(x^2=t\) i policz deltę dla \(t^2-20t+81\)
\(\Delta_t=400-324=76=4\cdot 19\\
t_1=\frac{-20-2 \sqrt{19} }{2}=-10- \sqrt{19}\\t_2=-10+ \sqrt{19}\\
t^2-20t+81=(t +10+ \sqrt{19})(t+10- \sqrt{19})=(x^2 +10+ \sqrt{19})(x^2+10- \sqrt{19} )\)
Ostatecznie rozkład kończy się czynnikami stopnia drugiego.
\(W(x)=(x^2-2x+9)(x^2+2x+9)(x^2+10+ \sqrt{19} )(x^2+10- \sqrt{19})\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Często tu bywam
- Posty: 212
- Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
- Podziękowania: 171 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: