zadanie z forum

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tomdzio12
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 205
Rejestracja: 04 lis 2013, 19:32
Podziękowania: 73 razy

zadanie z forum

Post autor: tomdzio12 »

http://www.zadania.info/d734/3612675

Skąd \(\frac{1}{4} \pi\) to jakiś wzór ?
Szimi10
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
Otrzymane podziękowania: 38 razy

Post autor: Szimi10 »

Pole koła \(P_k=\pi r^2\)
Liczona jest \(\frac{1}{4}\) pola koła.
Środek tego koła to wierzchołek kwadratu, promienie są wyznaczane przez bok.
ODPOWIEDZ