wykazanie w topologii

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiabordo91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 117
Rejestracja: 15 lis 2013, 16:52
Podziękowania: 135 razy
Płeć:

wykazanie w topologii

Post autor: agusiabordo91 »

Mam za zadanie wykazanie, tego:
Niech \(\left\{ \left( x_{n} \right),\left( y_{n} \right) \right\} \subset R^{2}\) oraz \(\left( a,b\right) \in R^{2}\). Wykaż, że:
Jeżeli \(\left( x_{n}, y_{n} \right) \rightarrow \left( a,b\right),\)to \(x_{n}^2 + y_{n}^2 \rightarrow a^{2} + b^{2}\)
Rozważamy topologie naturalne.
ODPOWIEDZ